Síndrome de Xina
No es tracta de la fusió del nucli d’un reactor nuclear a Estats Units que apareix a la Xina, esperem que no passi al Japó perquè potser apareixeria prop d’aquí… Es tracta dels models de negoci que tenim aquí i com es poden veure modificats per les decisions que es prenen molt lluny, tan lluny físicament i mentalment com la Xina.
A la Xina està en marxa un nou pla d’allò que abans s’anomenava “quinquenal” i que ve a dir que ara la prioritat ja no és el creixement pel creixement (de dos xifres volen passar a una xifra, entorn el 7%) sinó la qualitat d’aquest. Ha de ser sostenible, han de gastar menys energia i menys aigua entre d’altres coses, i no tant per vendre a fora, ésser la fàbrica del món, sinó per incrementar el consum intern. És a dir, allò de treballar per un bol d’arròs com que ja no s’estila… Els salaris s’incrementaran arreu i les afectacions en el cost del producte i el preu a aplicar seran molt diferents segons la indústria, relativament importants al tèxtil i al calçat, importants al que és maquinària, i claus en els productes TIC.
A més, ells sí que tenen una política industrial clara i contundent i han definit en el marc d’aquest pla diversos sectors productius prioritaris: tot allò relacionat amb el medi ambient, l’aigua, les energies renovables, els cotxes elèctrics, els nous materials i els sistemes de producció avançada. A part de fixar uns objectius de despesa en R+D+i gens menyspreables i, per tradició, creïbles.
Dic creïbles perquè fins ara ho han fet, perquè les previsions diuen que el 2020, que és ja a tocar, seran la segona economia mundial després dels Estats Units. Seran 1.450 milions d’habitants amb una mitjana d’edat de 34,1 anys, per 40 de la Unió Europea i 36,7 dels Estats Units. O sigui que tenen pressa per fer-se una mica rics abans de fer-se vells. (A l’Àfrica la mitjana d’edat el 2020 serà de 21,2 anys).
Vint anys no és res, deia la lletra del tango, i nou encara menys. I per un model de negoci que no es fa en un dia els canvis en l’ambient afecten i molt. Si definim un model de negoci a través de les respostes que donem a les preguntes de a qui venem, què venem, com ho venem, com i per què ens paguen una vegada i més vegades, com creixem (perquè si no acabem morint) i moltes coses més… El que facin o els passi als xinesos, o als japonesos o als àrabs ens acaba influint. Ells es fan vells, nosaltres encara més, i generalment les coses no estan pensades per a la gent gran. Els adolescents es comuniquen i relacionen a través de facebook, què faran d’aquí a 10 anys quan ja estiguin a la seva primera feina?
La literatura de management parla dels cignes negres, successos imprevistos de gran influència (l’11 de setembre de 2001, la crisi financera amb l’esfondrament de Lehman Brothers, la primavera àrab, un terratrèmol i uns reactors nuclears que es fonen… anem a cap a una sobreabundància de cignes negres, grossos i macos.
Entre cignes negres i canvis ambientals cal que tinguem els ulls oberts i les orelles parades. Dos exemples. Al Japó una fabrica de resines per ajuntar xips, amb un 90% de quota de mercat mundial, ha quedat afectada pel terratrèmol. Als caps de compres d’Ipads, Ipods, etc. se’ls ha girat feina. Un cigne gros i maco.
A la Xina i a d’altres mercats on creix a dos dígits el mercat de cotxes d’alta gamma, els BMW per exemple, aquest tipus de cotxe és moltes vegades conduït per un xofer. Els dissenyadors s’han d’escarrassar per aconseguir que el control del radiocassete, perdó, de l’àudio, estigui també al seient de darrere, que qui paga mana. I el seient de davant ha de ser profundament reclinable… Si heu tingut ocasió de visitar algun país de l’antigament anomenat tercer món, qui no ha vist un taxista fent una migdiada que qualificaríem de brutal, al seu seient, a ple sol?
Jaume Ferrer. Tècnic en Comerç Internacional de la Cambra de Comerç de Manresa
Per a més informació sobre aquest tema:
Informe del BBVA sobre el nou pla quinquenal xinès
Document de la consultora ACCENTURE sobre el mateix Pla
Document de la consultora ACCENTURE sobre els increments salarials al país
internacional | prospectiva | Xina