Presentem la 56 edició de la Memòria econòmica de Catalunya del Consell de Cambres de Catalunya. La publicació fa un balanç econòmic de 2020, introdueix les perspectives 2021-2022 i inclou un monogràfic sobre “Impacte de la Covid-19 sobre l’economia, l’empresa i la societat”, amb nou articles d’experts.

Com a punts més importants de la memòria, podem destacar:

 

 

  • Impacte desigual de la crisis per sectors: L’economia catalana registra una caiguda històrica del PIB de l’11,5% el 2020 degut a la crisi de la Covid-19. La Crisis ha tingut un impacte desigual per sectors: gran afectació a la branca del comerç, el transport i l’hostaleria (-25%), i creixement únicament en el sector d’Adm. Pública, educació i sanitat (3%)
  • Impacte desigual de la crisis per territoris: L’impacte per territoris també ha estat desigual en funció de la dependència del turisme estranger.  La demarcació de Girona és la més afectada a Catalunya per la crisi de la Covid-19, Barcelona i Tarragona estan entorn de la mitjana, mentre que Lleida ha estat de les menys afectades a nivell estatal per la importància del sector agroalimentari
  • S’accelera la qualificació de l’ocupació: El 35% de les empreses han accelerat la seva transformació tecnològica amb la Covid-19.
    Dins d’aquestes, la majoria han implantat el teletreball (92%), un 33% han començat a fer màrqueting digital, el 21% han renovat la web, el 17% han obert una nova línia de negoci i el 16% han fet comerç electrònic
  • Factors d’impuls de la recuperació al 2021: El consum privat, la inversió i la despesa turística estrangera podrien generar un impuls fiscal extra el 2021 de 13.500 M€, que equival a 6 punts del PIB català. Si es confirma aquest impuls fiscal, l’economia catalana es podria recuperar abans del que assenyalen les previsions actuals.

 

Accedeix al programa de la memòria econòmica de Catalunya:Memòria Econòmica de Catalunya