Informe econòmic d’ESADE gener 2019
Informe econòmic d’ ESADE gener 2019
Esade preveu que el creixement de l’economia espanyola s’alenteixi el 2019 fins al 2% com a conseqüència del menor impuls del consum i de la inversió empresarial, a causa de la incertesa global, segons l’últim Informe Econòmic i Financer de l’escola de negocis publicat aquest dimecres 23 de gener.
Un avanç del PIB del 2% aquest any suposaria un alentiment de sis dècimes respecte al creixement previst per al tancament de 2018 (2,6%) i és una previsió dues dècimes inferior a la del Govern (2,2%).
El coautor de l’informe i professor d’Esade, Josep Comajuncosa, ha explicat en roda de premsa que aquest menor creixement implicarà un descens en el ritme de creació d’ocupació a mig termini i un augment de l’estalvi de les famílies, el que tindrà com a conseqüència que es freni el consum privat en els propers anys.
L’informe també anticipa que la taxa d’inflació es mantindrà estable, lleugerament per sota del 2%, mentre que recomana contenir el dèficit públic per sota del 3%.
L’estudi -elaborat amb la col·laboració del Banc Sabadell-detalla que en els últims anys la demanda interna ha estat el motor de l’economia espanyola, gràcies a l’evolució favorable del mercat de treball, el menor endeutament de les famílies, les bones condicions financeres , l’augment del sou als empleats públics o l’alça de la contractació pública.
No obstant això, Comajuncosa ha avisat que Espanya “arrossega” nivells de deute elevats i que l’alentiment del creixement, que continuarà en els propers anys, també es deu als riscos vinculats als dubtes econòmiques que s’adverteixen a escala europea i global.
Comajuncosa ha apuntat que els Pressupostos de 2019 de l’Executiu de Sánchez, que inclouen una previsió de creixement del 2,2%, són “una mica expansius i optimistes”, alhora que ha advertit que si arriben a aprovar-se podrien rebre algun tipus de petició de rectificació des de la Unió Europea perquè es redueixin les despeses o s’augmentin impostos.
L’informe preveu que el creixement econòmic per a la zona euro se situarà 1,8% el 2019, dues dècimes per sota del creixement assolit l’any anterior, degut principalment a les complicacions polítiques associades al “brexit”, les negociacions amb els països membres per controlar el dèficit públic i les dificultats per avançar en la integració fiscal i financera de la UE.
En aquest sentit, Esade diu que l’alentiment podria ser més gran si els països més endeutats no redueixen el seu dèficit públic o les economies alemanya i holandesa no apliquen polítiques més expansives.
Comajuncosa ha esmentat algunes reformes que hauria d’emprendre la UE per a una aproximació a un sistema més unificat que permetés una integració fiscal a la zona de l’euro, com l’establiment d’un subsidi d’atur comuna o la creació d’un fons de contingència per fer front a una propera crisi.
A escala global, l’informe d’Esade destaca que l’expansió econòmica es manté, però amb una tendència a la desacceleració per l’augment dels riscos vinculats a les mesures proteccionistes de l’Administració Trump, les tensions en els mercats financers, els nivells elevats de deute i la possibilitat que cobrin rellevància polítiques econòmiques no sostenibles, però atractives per a l’opinió pública.
Segons Esade, les economies desenvolupades creixeran una mitjana del 2%, amb els Estats Units al capdavant gràcies a l’efecte de la seva política fiscal expansiva, del qual es beneficiaran també les economies més lligades a aquest país (Canadà i Mèxic).
Les economies emergents i en vies de desenvolupament registraran creixements molt similars als de 2018, encara que destaca la tendència a l’alentiment de la Xina com a conseqüència de la seva limitada capacitat de resposta aranzelària a la guerra comercial amb els EUA.
ESADE | INFORME ECONÒMIC ESADE