Els sectors mèdic, ferroviari i d’energies renovables, principals opcions de diversificació per a la indústria del Bages
Els sectors de tecnologies mèdiques, ferroviari i d’energies renovables ofereixen bones oportunitats per a les empreses industrials del Bages que vulguin diversificar la seva activitat, avui bàsicament orientada a la indústria de l’automoció. Així ho assenyala l’estudi “Línies de diversificació en la cadena de valor de l’automoció del Bages”, promogut per la Cambra de Comerç i l’Ajuntament de Manresa en el marc del projecte TTT. L’estudi s’ha presentat en una jornada a la Cambra en què també s’ha pogut conèixer l’experiència de tres empreses que han diversificat la seva activitat cap a algun d’aquests tres sectors.
El treball fa un repàs del panorama actual de la indústria del Bages, fortament vinculada al sector de l’automoció, un sector que es troba en un moment de grans canvis per l’electrificació i les noves tecnologies relacionades amb el vehicle autònom i connectat. L’estudi assenyala que moltes de les empreses del Bages que proveeixen el sector de l’automoció pertanyen a grans multinacionals amb centres de decisió fora del territori, però també hi ha un extens texit de petites i mitjanes empreses locals. Per a aquestes pimes, la diversificació és una estratègia per afegir simultàniament nous productes i nous mercats als ja existents, de manera que l’empresa pot operar en nous entorns competitius, amb factors d’èxit probablement diferents dels habituals. L’estudi indica que afrontar un procés de diversificació implica nous coneixements, noves tècniques i noves instal·lacions, i que es tracta d’una estratègia que ha de comptar amb el compromís de tota l’organització.
Tant el sector de les tecnologies mèdiques com el ferroviari i els de les energies renovables tenen fortes perspectives de creixement els propers anys, aquests dos últims impulsats per les mesures de lluita contra el canvi climàtic. A més, en tots tres sectors els compradors potencials de les empreses del Bages són a prop i ofereixen més valor afegit que els sectors tradicionals.
L’estudi anima a les empreses treballar la fidelització, la internacionalització i aprofitar el coneixement que ja tenen els seus clients. També alerta que en tots aquests sectors ja existeixen competidors ben posicionats, molts dels quals amb dècades d’experiència. Per a les empreses que vulguin iniciar un procés de diversificació, els recomana començar amb peces poc complexes i buscar el suport de centres tecnològics, universitats o altres empreses subcontractistes, així com dels programes d’ajut que ofereixen les administracions i les Cambres de Comerç.
Empreses ja diversificades
Durant la presentació de l’estudi s’ha pogut conèixer l’experiència de tres empreses del territori que ja han engegat amb èxit processos de diversificació. Es tracta de Cimec 3D, que partint d’un taller de mecanitzat tradicional va evolucionar cap a la impressió 3D per acabar desenvolupament una impressora 3D amb tecnologia pròpia que permet fabricar peces de grans dimensions utilitzant com a material la fibra de carboni; Condals Group que, tot i treballar en un 80% per al sector de l’automoció, porta a terme projectes per al sector ferroviari i altres; i Control Live, una empresa nascuda ja en l’àmbit de les tecnologies mèdiques que investiga, dissenya i desenvolupa productes sanitaris d’alta tecnologia.
El programa Bages TTT, l’impulsen al territori l’Ajuntament de Manresa, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Bages per promoure l’ocupació i la reactivació econòmica centrades en la cadena de valor de la mobilitat i la sostenibilitat a la indústria de l’automoció.